به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام علی محمدلو در جمع طلاب شهرستان خوی در قم به اهمیت استغفار و تحول درونی در ماه مبارک رجب پرداخت.
وی با تاکید بر این نکته که استغفار صرفاً یک عمل زبانی نیست، بلکه نیازمند تحول و تغییر درونی است، به تبیین ابعاد مختلف این موضوع با استناد به آیات و روایات پرداخت.
استغفار فراتر از تسبیح، نیازمند تحول درونی
حجتالاسلام محمدلو با اشاره به برداشت سطحی برخی از افراد از استغفار، تصریح کرد: استغفار صرف تسبیح گرفتن نیست، بلکه باید از درون تغییر کند.
وی با اشاره به آیه شریفه “وَالَّذِینَ إِذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَکَرُوا اللَّهَ فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ وَمَنْ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا اللَّهُ وَلَمْ یُصِرُّوا عَلَی مَا فَعَلُوا وَهُمْ یَعْلَمُونَ” (آل عمران/۱۳۵)، تاکید کرد: استغفار واقعی باید با تصمیم جدی برای ترک گناهان و تغییر رفتارهای ناپسند همراه باشد.
وی افزود: خداوند متعال در این آیه می فرماید مومنین کسانی هستند که هرگاه کار زشتی انجام دهند و یا به خودشان ستم کنند، یاد خدا می افتند و از گناهان خود طلب بخشش می کنند و بر گناه خود اصرار نمی ورزند. همچنین به آیه «إِنَّ اللَّهَ لَا یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّیٰ یُغَیِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ» (رعد/۱۱) اشاره کرد که بیان می دارد خداوند سرنوشت قومی را تغییر نمی دهد مگر آنکه آنها خودشان را تغییر دهند. با استناد به این آموزههای قرآنی، استغفار را راهی برای پالایش روح و دل و نزدیک شدن به خدا دانست و بخشش الهی را مشروط به تغییر و تحول درونی انسان دانستند.
سکوت و مراقبه نفس ابزارهای خودسازی در ماه رجب
استاد حوزه ماه رجب را فرصتی مغتنم برای خودسازی و تقرب به خداوند معرفی کرد.
وی با تاکید بر اهمیت سکوت و مراقبه نفس در این ماه، این دو را ابزارهای مهمی برای تحول درونی برشمرد.
استاد حوزه ادامه داد: سکوت به انسان فرصت میدهد تا به درون خود بنگرد، از گناهان خود آگاه شود و برای اصلاح خود تلاش کند.
وی با اشاره به حدیثی از پیامبر اکرم (ص) که فرمودند “الصَّمتُ حِکمَةٌ وقَلیلٌ فاعِلُهُ” (سکوت حکمت است و انجام دهنده آن کم است) به اهمیت سکوت در خودسازی اشاره کرد. و گفت: مراقبه نیز به انسان کمک میکند تا همواره به یاد خدا باشد و از غفلت دوری کند.
پرهیز از لغوگویی و غیبت از الزامات خودسازی است
حجتالاسلام محمدلو با اشاره به تاثیر منفی لغوگویی و غیبت در روح و روان انسان، بر پرهیز از این امور در ماه رجب تاکید کرد.
وی با استناد به حدیثی از امام صادق(ع) که فرمودند: «الغیبةُ إدامُ کِلابِ النّارِ» (غیبت خورش سگهای جهنم است) خاطرنشان کرد: که پرهیز از گناهان زبانی، نه تنها موجب دوری از گناهان میشود، بلکه به تمرکز بیشتر بر یاد خدا کمک میکند.
وی با استناد به سخنان حضرت آیت الله جوادی آملی افزود: “دهان هایتان را با استغفار خوشبو کنید تا بوی بد گناه از شما دور شود”.
ماه رجب فرصتی برای رحمت و بخشش الهی
حجتالاسلام محمدلو با بیان اینکه ماه رجب، ماهی پر از رحمت و برکت الهی است، به اهمیت استفاده از این فرصت برای نزدیک شدن به خدا تاکید کرد.
وی با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم (ص) که فرمودند: «رجب شهر الله و هو شهر عظیم» (رجب ماه خداست و ماهی بس بزرگ است) گفت: خداوند در این ماه، فیوضات خود را به بندگانش عرضه کرده است و این فرصتی است تا با تلاش برای خودسازی، نور معنویت را در وجودمان افزایش دهیم.
وی با استناد به روایات اسلامی، استغفار واقعی را راهی برای اصلاح خود و دریافت بخشش الهی دانست.
جایگاه والای حضرت علی (ع) در منابع اسلامی
حجتالاسلام محمدلو در بخش دیگری از سخنان خود، به جایگاه والای حضرت علی (ع) در منابع اسلامی اشاره کرد.
وی با اشاره به عشق جرج جرداق، نویسنده مسیحی، به حضرت علی (ع)، این موضوع را نشاندهنده عظمت شخصیت ایشان دانست.
استاد حوزه با استناد به آیه شریفه “إِنَّمَا وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِینَ آمَنُوا الَّذِینَن یُقِیمُونَ الصَّلَاةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُمْ رَاکِعُونَ” (مائده/۵۵) و روایات متعدد از منابع اهل سنت، به وجود بیش از ۱۱۱ آیه در قرآن کریم که در شان حضرت علی (ع) نازل شده است، اشاره کرد.
وی فرموده پیامبر (ص) را یادآور شد که فرمودهاند “مَنْ أَرَادَ أَنْ یَنْظُرَ إِلَی عِزْمِ نُوحٍ وَ عِلْمِ آدَمَ وَ فِطْنَةِ مُوسَی وَ زُهْدِ عِیسَی فَلْیَنْظُرْ إِلَی عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ” (هر کسی می خواهد عزم نوح و علم آدم و زیرکی موسی و زهد عیسی را ببیند به علی بن ابیطالب نگاه کند).
حجتالاسلام محمدلو با اشاره به آیه ولایت و آیه مباهله و تفاسیر آن ها در کتب شیعه و اهل سنت، بر جایگاه ویژه حضرت علی (ع) در قرآن و روایات تاکید کرد.
حجتالاسلام محمدلو با تاکید بر لزوم پیروی از سیره اهل بیت (ع)، به طلاب توصیه کرد که در راه طلبگی استقامت و پایداری داشته باشند و از فرصتی که ماه رجب برای خودسازی فراهم میکند، به نحو احسن بهرهبرداری کنند.
وی همچنین بر ضرورت تلاش برای کسب علم و عمل به آن تاکید کرد و گفت: طلاب باید همواره در پی کسب معرفت و خودسازی باشند.
انتهای پیام
نظر شما